Fizikai Nobel-díj 2012.

Hétfőn tették közzé az idei év orvosi  Nobel-díjasainak nevét. A brit John Gurdon és a japán Sinja Jamanaka, az őssejt kutatásban elért eredményeikért vehette át az orvosi díjat.

Kedden a kvantumoptika két jelentős alakja kapta meg a fizikai Nobelt. Serge Haroche francia és David Wineland amerikai tudós osztoztak a Nobel-díjon a fotonokkal és ionokkal kapcsolatos munkájuk elismeréséért.

A kvantumoptika a fény és anyag kölcsönhatását tanulmányozza. A fotonok és ionok mint  különálló parányi  részecskék különleges  viselkedését figyelve bepillanthatunk egy mikroszkopikus világba. A fizikának  ezen részét, amely az elemi részecskéket tanulmányozza, kvantummechanikának nevezik.

David J. Wineland

Serge Haroche  és David Wineland kísérleti módszereket alkalmazott a kvantumrendszerek alapvető kölcsönhatásának tanulmányozásában. Egymástól függetlenül dolgozva, laboratóriumi méréseket végeztek a kvantumok világában. Kutatásuknak köszönhetően  a  kvantummechanika amely egykor csupán  tudományos elmélet volt,  az

elméleti síkról átlépett  a gyakorlati síkra  is. Ebben a

Serge Haroche

tudósok évtizedeken át még reménykedni sem mertek. A két kutató munkája megalapozta a kvantumszámítógépek létrehozásának lehetőségét.

A Nobel-díj jelenleg a legnagyobb nemzetközi elismerése a kivételes szellemi teljesítménynek. Világraszóló tudományos elismerést jelent  a fizika, kémia, orvostudomány, irodalom, közgazdaságtan terén, valamint a békéért tett erőfeszítések elismerése.    A  Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus alapította 1895-ben Stockholmban.

Ma pedig megtudjuk, ki is  kapta a kémiai Nobel-díjat.