Érkezik a nyár !

Csillagaszati nyar kezdete

1. Mikor kezdődött  a csillagászati nyár ?

A csillagászati nyár  az északi féltekén  közép-európai idő szerint 2014. június 21.-én 10 h  51 perckor kezdődödik.

2. Miért nevezik ezt az időpontot  nyári napfordulónak is?

Ezt az időpontot nyári napfordulónak is nevezik. A napforduló (latinul solstitium)  azt jelenti, hogy a Nap látszólagos,  észak – déli mozgása valamilyen irányban megváltozik. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra haladt, ez után a jeles nap utána pedig északról dél felé mozog .

3. Miért éppen ekkor  kezdődik  a nyár?

A nyári napfordulókor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, s ekkor a nappal a leghosszabb, az éjszaka pedig a legrövidebb. Ekkor delel a legmagasabban a napunk a látóhatár fölött.

4. Mi a helyzet a déli féltekén ?

A déli féltekén  ezen a napon van a téli napforduló és kezdődik a tél. A nappal ezen a napon a legrövidebb, de a napforduló után már a nappalok hosszabbak, az éjszakák rövidebbek lesznek.

4. Mi jellemző erre a napra?

A legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik hozzá. A magyar népszokások szerint a kereszténység felvétele óta Szent Iván éjjeléhez (június 24.) kötik a nyári napfordulót. Szent Iván éjjele világszerte a szerelmesek éjszakájaként is ismeretes.

A nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnapon van a Nap napja. Ennek az 1994-ben indult ünnepnek a célja, hogy felhívják a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, így a nap „erejére” is .

5. Meddig tart a nyár ?

A csillagászati nyár az őszi napéjegyenlőségig tart ,  szeptember 23-ig.