Nikola Tesla – a korát megelőző fizikus

nikola-tesla 4

A mai napon, 72 évvel ezelőtt, 1943. január 7-én húnyt el  New York-ban Nikola Tesla, a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb   tudósa, fizikusa és feltalálója.

Nikola Tesla 1856-ban született az Osztrák -Magyar Monarchia területén, egy Smiljan nevű faluban, mely ma Horvátországban van. Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t Amerikában) jegyeztek be a neve alatt.

Tevékenységét elsősorban az elektromosság és mágnesesség területén fejtette ki. Munkássága azonban kiterjedt a fizika szinte minden ágára. Ő volt aki a váltóáramú áramellátást, a hozzá tartozó motorokat, dinamókat és elosztási rendszereket először kigondolta. Úttörő szerepe volt a rádiózásban, a távirányításban. Több fontos elméleti munkán és szabványon kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamoshálózat, vagy a váltóáramú motor is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz.

1960-ban Párizsban teslának nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét. Jele: T.

Tesla

Nikola-Tesla.2jpg

Tesla a  XIX. század végén – XX. század elején tevékenykedő fizikus volt, aki korát jelentősen  megelőzte:

  • Az I. világháború idején kidolgozott egy szerkezetet, ami rádióhullámok visszaverésével jelezte egy nagyobb test, például hajó közeledését. A hadsereg azonban nem érdeklődött találmánya iránt, ám a II. világháborúban ezt már radarként használták.
  • Ő készítette először a forgólapátok nélküli szivattyút és turbinát. A Krka folyón  Tesla tervei alapján (a Niagara erőművel párhuzamosan) vízi erőmű épült, amely Sibeniket látta el árammal. Az erőművet 1895 -ben építették és abban az évben már működött is – mindössze két nappal azután, hogy a Niagarán szintén Tesla erőműve megkezdte a működését.  Sibenik számos más európai várost megelőzve kapott villamos energiát. Ebben a horvát kikötővárosban előbb volt elektromos közvilágítás, mint Bécsben.
  • Tesla azonban számos meghökkentő dolgot is művelt, amit akkoriban sokan bűvészkedésnek – varázslásnak is gondolhattak. Többek között a XX. század elején Colorado Springsben végzett kísérleteket, drótnélküli energiaátvitellel. Berendezéseivel több százezer volt elektromos feszültséget hozott létre, amelyekkel mesterséges villámokat állított elő.

Nikola Tesla 3