2015 – A fény nemzetközi éve

IYL_Logo_ColorVert

A fény nemzetközi évét Párizsban, az UNESCO székházában nyitották meg január 19-én.

A fény nemzetközi éve (International Year of Light az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére  megrendezett nemzetközi eseménysorozat 2015-ben. A kezdeményezés célja az, hogy felhívja a figyelmet, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben.

A nemzetközi év, amelyet a tudományos testületek az UNESCO-val közösen hirdettek meg, sok különböző érintettet kapcsol össze, beleértve a tudományos társaságokat, oktatási intézményeket, technológiai fórumokat.

A fény tudományos vizsgálatára és annak alkalmazási területeire fókuszáló nemzetközi év meghirdetésével az Egyesült Nemzetek Szervezete hangsúlyozza a globális tudatosság jelentőségét a fényalapú technológiák terén, melyek előmozdítják a fenntartható fejlődést, és megoldásokat kínálnak a világméretű kihívásokra mind az energiafelhasználás, az oktatás, mind a mezőgazdaság és az egészségügy területén.

A fény nélkülözhetetlen szerepet játszik mindennapi életünkben, és tudományos vizsgálata a 21. század megkerülhetetlen, több területet átfogó tudományágává fejlődött. Forradalmasította az orvostudományt, az internet által megnyitotta a nemzetközi kommunikáció lehetőségeit, és továbbra is központi szerepet foglal el a kultúra, gazdaság és a nemzetközi politikai élet összekötésében.

Forrás :http://www.magyarkurir.hu/hirek/ravasi-biboros-nyitotta-meg-parizsban-feny-nemzetkozi-evet