A csillagászati ősz kezdete – 5 kérdés és 5 válasz

Image result for ősz

1. Mikor kezdődik a csillagászati ősz ?

A csillagászati ősz  az északi féltekén  2016. szeptember 22.-én 15:21 -kor kezdődik.

2. Miért éppen ekkor  kezdődik  az ősz ?

Ekkor halad át  a Nap az  égboltnak egy nevezetes fiktív pontján, az őszponton. Ez az elképzelt pont az égi egyenlítő és az ekliptika két metszéspontja közül az, ahol a Nap éves látszólagos mozgása során az északi félgömbről a déli  félgömbre lép. Hagyományosan ez  szeptember 23-án  történik, és ezért tekintjük ezt a napot az ősz első napjának, de  az ősz  érkezésének pontos időpontját a csillagászati évkönyvek közlik.

Ezen a napon van az északi féltekén az őszi napéjegyenlőség. Ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A téli  napfordulóig, december 22 – ig a nappalok  rövidebbek, az éjszakák hosszabbak lesznek.

Napejegyenloseg

3. Mi a helyzet a déli féltekén ?

A déli féltekén  ezen a napon van a tavaszi napéjegyenlőség és kezdődik a tavasz. A nappalok  hosszabbak, az éjszakák  rövidebbek lesznek.

4. Mi jellemző erre az időszakra?

Ebben az időszakban a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra. A lombhullató növények levelei  elsárgulnak, elvörösödnek, átmenetileg gyönyörű színpompába borítva a természetet, mielőtt elszáradnának és lehullanának a fákról.

5. Meddig tart az ősz ?

A csillagászati ősz az  őszi  napéjegyenlőségtől a téli  napfordulóig tart,  december  22-ig.