Fizikai Nobel – díj a kék LED – ért

Sokunk zsebében világít az idei fizikai Nobel-díjas találmány. Három japán kutató, Nakamura Shuji, Amano Hiroshi és Akasaki Isamu nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat a „hatékony kék fénykibocsájtó diódák feltalálásáért, amely lehetővé tette a fényes, fehér fényforrások létrehozását” – jelentették be Stockholmban.

Idén nem elvont alapkutatás, hanem a világítást forradalmasító találmány, a LED-lámpák feltalálói kapták a fizikai Nobel-díjat. A technológia nem csak tudományosan, de környezetvédelmi szempontból is jelentős: a kék LED-ek fényesek, keveset fogyasztanak, minden lényeges szempontból maguk mögé utasítják a hagyományos izzókat és a fénycsöveket.

A LED (light emitting diode, azaz fénykibocsátó dióda) lámpák már egy ideje ott villognak különböző elektronikai eszközökben, de a japán kutatók új szintre emelték a technológiát. Korábban ugyanis csak piros és zöld LED-ek léteztek, amelyek világításra alkalmatlanok voltak. A kék színű fénykibocsátó diódák kifejlesztése volt szükséges ahhoz, hogy versenytársat kapjanak a fénycsövek és a hagyományos izzók.

A kék LED bevált: már most is széleskörűen elterjedt mobileszközök, televíziók, számítógépek képernyőjének háttérvilágításában, de szobák és közterületek megvilágításában is.

Forrás :http://www.origo.hu/tudomany/20141007-nyertek-a-led-lampa-feltalaloi-fizikai-nobel-dij-2014.html